Malaysia Ham Radio Calendar

You're invited to join this public calendar.

Jumaat, 22 Mei 2009

I officially moved to 9m2ibr.blogspot.com

Baru sahaja selesai export dari blog ini ke blog baru. So selanjutnya sila ke 9m2ibr.blogspot.com dimana saya akan upload dan update di sana.

9m2ibr.blogspot.com

My new official callsign - 9M2IBR

Baru dpt callsign tu hari ini. Masih kekalkan suffix lama iaitu IBR stand for IBRahim. So next step is to change my blog URL to 9m2ibr.blogspot.com.

Khamis, 21 Mei 2009

2TB NAS Drive

NAS SATA drive 2TB untuk network file storage. Selama ni simpan dalam server zaman batu dengan capaciti SCSI harddisk cuma 10GB untuk share 80 orang.

Isnin, 18 Mei 2009

Self portrait

Bercerita mengenai DSLR, mungkin ramai yang meminatinya. Kalau dahulu film SLR hanya mampu dimiliki oleh golongan elit sahaja (betul ke ni) tapi kini dslr mampu dimiliki oleh semua orang. SLR camera menggunakan filem ni tak mahal tapi nak membeli consumable macam bateri, filem dan develop gambar tu yang kos agak tinggi. Tetapi DSLR telah mengubah persepsi ini. Pengguna boleh mengambil shot tanpa memikirkan kos yg tinggi kerana semua gambar disimpan dalam memori dan bateri pula boleh dicas semula. Pendek kata semunya boleh direcycle. Akibat dari itu, pengguna lebih kepada 'shoot and think later' dari 'think first then shoot'. Kalau gambar tak jadi, terus delete dan compose semula. Ianya memudahkan tapi hasil seninya tidak seperti pengguna SLR yang mana sebelum menekan butang shutter, fikir dulu dan dah yakin barulah tekan.
Kalau dilihat teknologi dslr ni terus berkembang pesat. Saingan terkuat adalah nikon dan canon. Walaubagaimanapun, sony, pentax dan olympus mengiringi arus semasa. Kalau dulu sememangnya canon agak mendahului dari segi pengawalan noise pada ISO yang tinggi tapi sekarang Nikon mampu menandingi Canon.

Ahad, 17 Mei 2009

D5000

Model ni macam menarik gak. Latest model from nikon. Live view, 1080i video recording, tilt and swivel lcd screen dan 12.3MP. Cuma harga agak mahal sikit. :-(


Khamis, 14 Mei 2009

Nak beli DSLR


Off topic sikit. Baru ni dapat budget ni utk beli kamera sekolah sebab kamera pns canon 570is dah rosak dan masih di canon service center. Budget tu cukup untuk angkat DSLR sebijik tapi tak pasti nak beli model apa. Biasa guna canon tapi ingat nak ubah citarasa ke nikon. Tapi sure kalau bagi ke tangan student, tak sampai seminggu, jgnkan dslr...nenek dslr pun jahanam...hi hi. So maknanya kena tangan cikgu di je la yg pegang benda ni. :-)

Rabu, 13 Mei 2009

Tiada idea

agak tertarik dengan slogan IARU ni. Radio amatur ada hobi yang terpaling atas berbanding hobi lain. Walaupun dah banyak gak hobi yg saya buat sblm ni macam RC, photography, GPS mapping, kumpul sample (hi hi) dan mambawa xyl bershopping, namun hobi ini masih tidak menandingi hobi sebagai penggemar AMATEUR RADIO.

Sabtu, 9 Mei 2009

Lets we become friend..


Saya mengajak rakan-rakan ham yang sealiran untuk menjadi rakan di facebook. My profile:
http://www.facebook.com/profile.php?id=547082685&ref=profile

Jom mari berfacebook... sesiapa add me as friend, jgn lupa join my Mafia Wars allies.

Cheap alternative for GLCD



Where to get an inexpensive GLCD? Standard 16X2 character LCD sell at Rm25 per pieces but we can get less price than that for GLCD. The answer is using nokia 3310 LCD module. Just now somebody quote me RM14 per piece including the chassis and speaker. The resolution is 84X48 pixel and its more than enough for small project that require simple graphic. I also found a lot of information on the net regarding this lcd. It time to break my 'tabung ayam' again to buy a piece. Check out this link that the 16F876A LC meter using this LCD and also a pic12f675 digital themometer.


Watch the LCD in action:
  1. Digital LC meter
  2. Audio Visualization with Nokia 3310 LCD and FFT
  3. PIC 16f876A + LM72 + DS1307 + Nokia 3310
LCD Driver datasheet (NXP)

Update:
Interfacing LCD with mcu. The pinout.



Cadsoft Eagle V5.6.0 patch

Cadsoft Eagle v5.6.0
Ok test this latest version

CadSoft Eagle Professional 5.6.0 Full
http://www.4shared.com/file/103453971/84255198/CadSoft_Eagle_Professional_560_Full.html

CadSoft Eagle Professional 5.6.0 Patch only
http://www.4shared.com/file/103453965/9a53a4c0/CadSoft_Eagle_Professional_560_patch.html

It patches eagle & eaglcon exes!

EAGLE POWER TOOLS 5.0.6 updated version for EAGLE 5 Smiley

EAGLE_PCB_Power_Tools_5_06
http://www.4shared.com/file/103346886/8ba05bf9/EAGLE_PCB_Power_Tools_5_06.html

Jumaat, 8 Mei 2009

Meder Reed relay for LC meter project


Susah juga untuk dapatkan equivalent part untuk dip relay LC meter ni. Setelah berbincang beberapa kali dengan designer LC meter ini maka saya pon cuba cari part yang sama tapi parts tersebut tiada di Malaysia. Kebetulan terjumpa spec yang sama di Farnell iaitu DIP05-1A72-12D part number 1079439 yang berharga RM21.72 sebiji. Untuk mendapatkan parts ini boleh pergi ke Farnell http://my.farnell.com/meder/dip05-1a72-12d/relay-reed-dip-5vdc/dp/1079439 Seperti biasa, saya cuba menghubungi meder untuk request sample. Alhamdulillah, mereka setuju untuk memberi 5 pieces part tersebut. Kepada yang ingin mencuba menghasilkan LC meter homebrew sendiri boleh lawati laman web VK3BHR di http://ironbark.bendigo.latrobe.edu.au/~rice/lc/. Difahamkan kebanyakkan DVM dipasaran yang ada L dan C measurement tidak se'accurate' homebrew ini dan kalau ada mungkin harganya agak keterlaluan :- ). So kiranya alat ini bolehlah nanti membantu untuk project seterusnya. Kepada rakan yang dah buat, jangan lupa untuk infokan hasilnya. selamat mencuba....

PHILLIP RICE

to me
show details Apr 16
Reply

Follow up message
Hello again Ibrahim,

Sorry, I can't suggest a relay part number. I don't know what would be locally available to you in 9W2.

Any 5volt relay with a coil resistance of more than 130 ohm and a "normally open" contact should be suitable. It is not a solid state relay. It is just an ordinary electromechanical "relay" (coil, moving armature, one normally open contact).

This is what I waiting for...

07MAY09 – Notification: Results of Morse Code Examinations (CW2009-1)
7 May 2009

The Malaysian Communications and Multimedia Commission is pleased to announce the results of the Morse Code Examinations (CW2009-1) held on 8 April 2009.

Please click below for the Examination Results:
Results of Morse Code Examinations (CW2009-1)

Congrat to me tho :-)

Rabu, 6 Mei 2009

video

video
Saksikan video BA7IO ini. Kebelakangan ni BA7IO kerap kali memanggil CQ di 10m.

Sabtu, 2 Mei 2009

Implementing 802.11 with Microcontrollers: Wireless Networking for Embedded Systems Designers (Embedded Technology) (Paperback)


Editorial Reviews

Review
"The world needs this book!" -Lewin Edwards, embedded engineer and author

Book Description
Provides step-by-step instructions, plus all the necessary software, for implementing low-cost wireless capability in thousands of electronic devices, from laptops to retinal scanners!

Product Details

  • Paperback: 400 pages
  • Publisher: Newnes (September 1, 2005)
  • Language: English
  • ISBN-10: 0750678658
  • ISBN-13: 978-0750678650
  • Product Dimensions: 9.1 x 7.4 x 0.9 inches
http://ifile.it/xrv7dk6/0750678658.zip
http://www.filefactory.com/file/1a0265/n/0750678658_zip

Buku baru: Microcontrollers: Fundamentals and Applications with PIC

Microcontrollers: Fundamentals and Applications with PIC
By Fernando E. Valdes-Perez, Ramon Pallas-Areny

* Publisher: CRC
* Number Of Pages: 300
* Publication Date: 2009-02-11
* ISBN-10 / ASIN: 1420077678
* ISBN-13 / EAN: 9781420077674

Product Description:

While the official documentation provided for the PIC family from Microchip is extensive, it can also be overwhelming. This book gives users the information necessary to understand the architecture and the programming of microcontrollers. Each topic is described using a reader-centered, top-bottom approach. First, the authors describe the concepts that are common to any microcontroller. Each of the topics is then detailed for PIC microcontrollers. Practical applications supplement each topic to provide further clarity. This book does not limit itself to a digital view of microcontrollers. Instead, it includes aspects of analog signals such as the acquisition and processing of external analog signals.

Link: http://ifile.it/qpxrufk

Cadsoft Eagle V5.5.0 patch


EAGLE
Version 5.5
Now with interactive Follow-me Router!
If you are looking for an easy to use, powerful and affordable schematic capture and printed circuit board design package that gets the job done, EAGLE is the number 1 choice!

CadSoft offers user friendly, powerful and affordable solutions for PCB design, including Schematic Capture, Board Layout, and Autorouter.


CadsoftEaglev550_Tester_patch
http://www.4shared.com/file/102673978/6c8610e3/CadsoftEaglev550_Tester_patch.html

Jumaat, 1 Mei 2009

Mikroe Pro compiler 2009


Latest compiler dari mikroe. Banyak ciri-ciri tambahan. Rugi kalau tak dicuba. Bagi yang cuma inginkan patch mikrobasic sahaja, boleh click disini [PATCH 66kb].

mikroC PRO for PIC 2009 v1.65 + Crack
http://uploadbox.com/files/1DslNNeqcC

mikroBasic PRO for PIC 2009 v1.45 + Crack
http://uploadbox.com/files/DOsoZQEmFD

mikroPascal PRO for PIC 2009 v1.40 + Crack
http://uploadbox.com/files/hsw6TP9zLh

Pass:rl-team.net

Manual:
mikroBasic PRO for PIC 2009 User Manual [3.9MB]
mikroPascal PRO for PIC 2009 User Manual (PDF) [4.0MB]
mikroC PRO for PIC 2009 User Manual (PDF) [Available Soon]

Jumlah pelawat

online mba programs
Provided by mba-online-program.com .