Malaysia Ham Radio Calendar

You're invited to join this public calendar.

Jumaat, 22 Mei 2009

I officially moved to 9m2ibr.blogspot.com

Baru sahaja selesai export dari blog ini ke blog baru. So selanjutnya sila ke 9m2ibr.blogspot.com dimana saya akan upload dan update di sana.

9m2ibr.blogspot.com

My new official callsign - 9M2IBR

Baru dpt callsign tu hari ini. Masih kekalkan suffix lama iaitu IBR stand for IBRahim. So next step is to change my blog URL to 9m2ibr.blogspot.com.

Khamis, 21 Mei 2009

2TB NAS Drive

NAS SATA drive 2TB untuk network file storage. Selama ni simpan dalam server zaman batu dengan capaciti SCSI harddisk cuma 10GB untuk share 80 orang.

Isnin, 18 Mei 2009

Self portrait

Bercerita mengenai DSLR, mungkin ramai yang meminatinya. Kalau dahulu film SLR hanya mampu dimiliki oleh golongan elit sahaja (betul ke ni) tapi kini dslr mampu dimiliki oleh semua orang. SLR camera menggunakan filem ni tak mahal tapi nak membeli consumable macam bateri, filem dan develop gambar tu yang kos agak tinggi. Tetapi DSLR telah mengubah persepsi ini. Pengguna boleh mengambil shot tanpa memikirkan kos yg tinggi kerana semua gambar disimpan dalam memori dan bateri pula boleh dicas semula. Pendek kata semunya boleh direcycle. Akibat dari itu, pengguna lebih kepada 'shoot and think later' dari 'think first then shoot'. Kalau gambar tak jadi, terus delete dan compose semula. Ianya memudahkan tapi hasil seninya tidak seperti pengguna SLR yang mana sebelum menekan butang shutter, fikir dulu dan dah yakin barulah tekan.
Kalau dilihat teknologi dslr ni terus berkembang pesat. Saingan terkuat adalah nikon dan canon. Walaubagaimanapun, sony, pentax dan olympus mengiringi arus semasa. Kalau dulu sememangnya canon agak mendahului dari segi pengawalan noise pada ISO yang tinggi tapi sekarang Nikon mampu menandingi Canon.

Ahad, 17 Mei 2009

D5000

Model ni macam menarik gak. Latest model from nikon. Live view, 1080i video recording, tilt and swivel lcd screen dan 12.3MP. Cuma harga agak mahal sikit. :-(


Khamis, 14 Mei 2009

Nak beli DSLR


Off topic sikit. Baru ni dapat budget ni utk beli kamera sekolah sebab kamera pns canon 570is dah rosak dan masih di canon service center. Budget tu cukup untuk angkat DSLR sebijik tapi tak pasti nak beli model apa. Biasa guna canon tapi ingat nak ubah citarasa ke nikon. Tapi sure kalau bagi ke tangan student, tak sampai seminggu, jgnkan dslr...nenek dslr pun jahanam...hi hi. So maknanya kena tangan cikgu di je la yg pegang benda ni. :-)

Rabu, 13 Mei 2009

Tiada idea

agak tertarik dengan slogan IARU ni. Radio amatur ada hobi yang terpaling atas berbanding hobi lain. Walaupun dah banyak gak hobi yg saya buat sblm ni macam RC, photography, GPS mapping, kumpul sample (hi hi) dan mambawa xyl bershopping, namun hobi ini masih tidak menandingi hobi sebagai penggemar AMATEUR RADIO.

Jumlah pelawat

online mba programs
Provided by mba-online-program.com .